M-am intrebat, de multe ori, de ce aleg oamenii sa-ti spuna o vorba rea, in loc de o vorba buna. De ce, de pilda, in relatiile profesionale, oamenii devin agresivi fara a fi provocati, de ce simt nevoia sa se impuna prin energie negativa, de ce ridica tonul sau iti vorbesc urat. De ce, in relatiile personale, oamenii se supara si-si poarta ranchiuna, si se barfesc, si se balacaresc, si isi revarsa toata frustrarea asupra cuiva care de cele mai multe ori nici n-a gresit, sau chiar daca ar fi gresit.

De ce sa simti nevoia sa stai cu piciorul pe capul cuiva? Poate-i esti superior, bravo tie, dar daca erai cu +3, folosindu-te de asta ajungi la -3, nu la 0. Cel mai des, agresivitatea are a face cu complexele de inferioritate. Care nu te lasa, oricat ai crede tu ca ai evoluat, pe o scara a valorilor tale. Care nu-s niciodata cele reale.

Multi ar spune ca oamenii sunt rai. Meschinaria si mediocritatea nu sunt sinonime rautatii. Raul e altceva, nu se manifesta prin vorbe. Oamenii sunt mici, atat de mici uneori, incat nici raul nu le este accesibil.

Publicitate