Eu si creierul meu nu putem pricepe, nici impreuna, nici separat, cum se face ca 80% (ca sa fiu decenta) dintre medicii veterinari recomanda eutanasia animalelor grav bolnave, la prima mana, si fara investigatii amanuntite. Eu, cand aud cuvantul eutanasie, fac apoplexie. Instantaneu si fara niciun avertisment.
Este INADMISIBIL sa intri cu un animal bolnav intr-un cabinet, medicul sa se uite asa la el, pret de 2 minute, si sa spuna senin: „se chinuie, ar trebui sa moara”.

Pai MA, SMINTITULE, daca tu, medic fiind, ii spui amaratului ala care vine la tine pentru a rezolva o problema, ca uciderea este solutia, pentru ce te-ai facut, ma, tu, medic de animale? Ca o injectie cu T61 stiu sa fac si eu.

Scriu acest articol pentru ca mi-as dori ca oricine intampina o astfel de situatie, sa-i sfasie gatul Imbecilului care a facut propunerea.

Mi s-a intamplat personal, de mai multe ori, nu este un accident, nici un caz singular. Lucrul asta se intampla zilnic, si o sa explic de ce.

In primul rand, pentru ca medicina veterinara in Romania  se afla la genunchiul broastei,  iar asa numitii medici veterinari au pregatire de asistent, in cel mai bun caz. Stiu sa faca injectii, o deparazitare, sa panseze o rana usoara, sa depisteze o dermato-micoza (uitandu-se, comparativ, la poze pe net si lamela), sa recomande niste antibiotice, evident dupa ureche, in speranta ca vor da rezultate. Si sa te cheme dupa 5-7 zile la control, ca sa schimbe tratamentul, daca era prost. Ok, unii stiu sa faca si sterilizari. Mai bune sau mai proaste, cum i-o fi norocul animalului. Am vazut UN SINGUR MEDIC veterinar care face o incizie de 2 cm. Si vreo cateva zeci care taie toata burta, ca sa fie sigur ca a deschis si unde trebuia.

Exista 3 medici veterinari de cai, in Bucuresti. Trei. Aia de la sate, sunt o tragedie. Am intrebat saptamana trecuta cum a fost tratat un caine (care murise intre timp) de parvoviroza, si mi s-a spus ca i-a facut o injectie. Ca aia atata fac. Daca zace porcu’ – o injectie. Daca nu-si revine, ar trebui taiat. Daca s-a otravit cainele – o injectie. Nici prin cap nu le trece sa faca putina educatie proprietarului de animale. Nici nu incape vorba de vaccinuri.

In infloritoarea capitala, daca mergi la veterinar cu un animal de rasa, e una. Dar daca mergi cu un nefericit de pe strada, care e intr-o stare jalnica (si cand zic jalnica, imaginatie sa aveti), primul lucru pe care il afli este cat ar costa daca il internezi/tratezi. Pentru ca mintea veterinarului nu concepe ca cineva si-ar putea cheltui banii cu un animal de pe strada. Si vrea sa se asigure ca nu ai impresia ca e gratuit. Si, in primul rand, iti propune eutanasia, pentru ca e mai ieftin!!!

Dupa ce urli la el ca daca voiai sa-l omori il lasai acolo, incep sa se gaseasca solutii. Bajbaite, ca vai de mama lor, dar niste solutii. Dupa ce scoti banii si achiti in avans cateva zile de internare, incep sa se miste putin mai repede, si sa-i puna chiar si o perfuzie. Si in 90% dintre cazuri, animalul ala se face bine! Animalele au o capacitate de recuperare formidabila. Uneori le trebuie doar PUTIN ajutor si un mediu mai bun decat cel in care se chinuisera pana atunci sa supravietuiasca.

Niste exemple:
Ilioara: porumbel cu infectie la ochi. Recomandarea medicului: eutanasie. Dupa tratament, porumbelul e bine-merci!
Marvo-vet: caine paralizat tren posterior. Infectii, rani, etc. Eutanasie, desigur. Dupa operatie, cainele a inceput sa-si miste picioarele din spate. Adoptat in Danemarca.
Speed-vet: pui de caine – ruptura de diafragma. Eutanasie, ca operatia costa mult si poate muri oricand. Dupa operatie, cainele este perfect sanatos. Adoptat in Germania.
Blu-vet: caine cu diagnostic necunoscut. Au spus ca e orb si ca viermii i-au afectat sistemul nervos. Eutanasia e singura solutie. Dupa tratament, cainele si-a revenit complet, nu era catusi de putin orb si a fost adoptat in Timisoara.

O sa-mi spuneti ca nu poate fi mai bine la animale, ca si la oameni e la fel. Posibil ca da. Insa mesajul de aici e altul. Cand mergeti la un medic veterinar cu orice animal, nu-l credeti vreun guru. Cei mai multi sunt niste incapabili. Nu acceptati eutanasia decat daca cel putin trei medici au recomandat-o, si numai dupa ce a fost investigata problema, nu la prima vedere. Puneti-le diagnosticul la indoiala (cu exceptia cand a fost recomandat ca fiind un medic bun), si cereti parerea unui al doilea, sau cititi pe forumuri pentru animale. Nu lasati animalele in grija oricarui cabinet veterinar de la colt de strada, intr-un apartament la parter. Mergeti la Facultatea de Medicina Veterinara, daca nu stiti unde.

Si medici buni: Stefan Olaru, Aurelian Stefan, Liviu Gaita, Stefan Fulger, Iuliana Ionascu. Mai sunt, desigur. Pe acestia ii cunosc.

Publicitate